OpenShipData

Het MarinePlan OpenShipData platform is bedoeld om de locatie van schepen en boten uit te wisselen. Met name recreatieboten hebben geen AIS-zender, zodat hun locatie niet wordt uitgezonden. Mobiele apps zoals NavKid hebben een link naar OpenShipData, zodat schippers kunnen besluiten bepaalde informatie te delen met OpenShipData.

De voordelen voor de schipper zijn: je ziet andere boten aankomen, mogelijk delen ze hun route, zodat er duidelijkheid is over de te nemen route. Ook is het leuk om te zien wie er in de haven aankomen, en hoe laat. De schipper stelt zelf in wanneer en welke gegevens hij/zij wil delen zodat iedereen zijn privacy zelf kan regelen.

De gegevens die gedeeld worden, kunnen zijn: schipnaam en -afmetingen, snelheid en richting, schippernaam (indien ingevuld), bestemming en aankomsttijd, route (het gedeelte enkele kilometers vooruit) met aankomsttijden per segment van de waterweg en ISRS-code van het betreffende object (brug of sluis).

Blauwe Golf

Voor overheden zoals brugwachters, sluiswachters, planners is het prettig te weten welke boten hoe laat aankomen, zodat de brug- en sluisplanning kan worden aangepast. Hierdoor is er ook een betere doorstroming van het wegverkeer. Het project Blauwe Golf Verbindend kan gebruik maken van de aangeboden data. Voor verhuurbedrijven is het handig te weten waar hun bootjes zijn en hoe laat ze terug verwacht kunnen worden. Voor jachthavens is het leuk om te zien wie er allemaal binnenkort aankomen.

OpenShipData is in gebruik genomen op 1 mei 2019 als proeftraject en in 2021 in productie genomen. De NavKid navigatie-App maakt als eerste gebruik van dit platform. Ook Waterkaart Live van SurfCheck gebruikt dit platform.

Gebruik van het platform is gratis voor niet-commerciĆ«le doeleinden, zoals mobiele watersport-apps, websites, overheden en universiteiten. Indien u geĆÆnteresseerd bent in deelname kunt u contact opnemen via marineplan.nl@gmail.com om een API-key te krijgen zodat u toegang heeft tot de online API.

De API is beschreven op deze pagina.

Bitnami